MusikSalon

PROGRAMMA

Odysseia Ensemble - Unexpectedly Classic

02 May 2019

L’Histoire du soldat - Igor Stravinsky

10 EUR (kortingstarief 8 EUR)

Exact honderd jaar geleden kwam er een einde aan een van de wreedste oorlogen uit de geschiedenis. Samen met vele andere soldaten keert ook de soldaat uit ons verhaal huiswaarts. Maar zijn tocht loopt niet zoals gepland. Verleid door de duivel kiest hij voor het snelle geld en verliest hierdoor zijn laatste beetje menselijkheid. Is er nog een weg terug, voor zijn ziel helemaal is aangevreten?

In deze voorstelling geeft Odysseia haar eigen kijk op het honderd jaar oude meesterwerk van Igor Stravinsky. Ze vertolken met zwier, Tom Vout pakt je bij de lurven en vertelt zich de ziel uit het lijf. Een uur dat voorbij dendert als een stoomtrein! 

Opgericht in 2009 groeide Odysseia Ensemble - unexpectedly classic - uit tot één van de meest veelzijdige Belgische kamermuziekensembles. Het ensemble kiest steevast voor doordachte, eigenzinnige programmaties. 

Met: Veerle Houbraken (viool), Dries Tack (klarinet), Ludovic Van Hellemont (piano), Tom Vout (verteller) - foto: Willem De Leeuw

Brice Guilbert

15 Mar 2019

nieuwe album nouvel album van Brice Guilbert: creools, folk maloya en akoestische guitaar

10 EUR I 8 EUR voor studenten

Brice Guilbert : voix, guitare

Clive Govinden : basse

Hélène Lacrosse: voix, percussions

Diego Neira Calderon : voix, percussions

Juan Bernardo Martinez : percussions

 

Ti Robinson est le surnom d'un enfant croisé dans une ravine à l'Ile de La Réunion à la fin des années 80. Il est pauvre et vit seul mais il a la nature autour de lui, la rivière et les étoiles. C'est aussi le titre du nouvel album de Brice Guilbert chanté en créole réunionnais empruntant un style folk maloya riche en guitares acoustiques. L'album raconte le rapport que le chanteur entretient avec son île et le monde aujourd'hui dans une traversée nostalgique composée de paysages, de figures du passé, présentes et en devenir.

!!! OPGELET : wijziging !!! Sarah Defrise & Graig White

30 Jan 2019

het concert gaat door: 30, rue de la Régence (petite salle de concert A28)

10 € - 8 € (kortingstarief)

(NL versie volgt) Tout a commencé dans la salle de lecture de la Bibliothèque du Conservatoire royal de Bruxelles. Sarah découvre que la plupart des mélodies répertoriées de Joseph Jongen ne se trouvent pas dans le catalogue général...

Avec l'aide des bibliothécaires, elle met la main sur les manuscrits de ces mélodies, collection qu'elle complète bientôt grâce à certains fonds privés.

Quatre ans plus tard, Craig White et elle s'apprêtent à sortir un CD des mélodies de Jongen chez le label Musique en Wallonie.

Bel Ayre

19 Sep 2018

Entre-temps

10 € - 8 € (kortingstarief)

  

Bel Ayre is de het muziekensemble rond klassieke zangeres Lieselot De Wilde en jazz- en wereldmuziekgitarist Peter Verhelst. De naam Bel Ayre is in veel talen onmiddellijk te begrijpen als “mooi lied”. Het ensemble staat wegens zijn ongewone samenstelling van bij de basis reeds garant voor veelzijdigheid en druk hiermee ook uit wat het universele karakter van de naam suggereert: de verbindende kracht van muziek. Bel Ayre haalt zijn inspiratie voor repertoire en de uitvoeringspraktijk van dat repertoire enerzijds uit liederen vanuit zeer diverse en soms onverwachte hoeken van de wereld. Anderzijds spelen eigen creaties en zelfgeschreven liederen een zeer belangrijke rol. Op die manier wil het ensemble nieuwe kruisbestuivingen tot stand brengen en wil het muziek in zijn meest waardevolle vorm laten spreken: als een taal die iedereen mag begrijpen, een taal die graag laat ontdekken, graag laat kennismaken en mag raken aan wat diep vanbinnen zit in ieder van ons.

 

Bel Ayre is in zijn huidige vorm ontstaan in 2016. In 2017 brachten zij hun eerste CD 'A Canzone 'e Partenope - Canzoni Popolari Napoletane uit. Ze deden dit in eigen beheer en werkten hiervoor samen met gastmuzikanten Dick van der Harst, Lode Vercampt, Jean-Philippe Poncin en Yves Peeters. De CD werd zeer positief onthaald door pers en media. Ze waren o.a. de Keuze van Klara, kregen vier sterren van De Standaard en lovende recensies in (vak)tijdschriften. Ook hun concerten vallen zeer in de smaak bij organisatoren omdat ze een zeer breed publiek aanspreken.

Het label Et'Cetera Records heeft de CD 'A Canzone 'e Partenope opgenomen in zijn catalogus in 2018 en zal ook instaan voor de uitgave van de opname van Entre-temps. Intussen gaf Bel Ayre ook een hele reeks concerten met het Napolitaanse programma, voornamelijk in Vlaanderen, maar met kleine uitstapjes naar Litouwen en Nederland.

 

Tijdens het pre-industriële tijdperk en vòòr de uitvinding van het elektrische licht hielden vele mensen er namelijk andere slaapgewoontes op na dan diegene die wij vandaag kennen. Mensen gingen naar bed wanneer het donker en koud werd en werden ‘s nachts weer wakker. Ze stonden op, hielden zich even bezig en gingen terug naar bed. De periode tussen twee slapen in werd dorveille genoemd. Die dorveille werd gebruikt voor allerlei dingen: alles wat met alle vormen van liefde en affectie te maken had, was uiteraard een zeer gangbare bezigheid, sommigen aten iets of gingen zich warmen aan de haard. Het was ook een uitgelezen moment voor het plegen van allerlei misdaden. Een andere populaire bezigheid was het interpreteren van dromen omdat die nog vers in het geheugen zaten en ook menig schrijver liet zich toen ook door die mysterieuze dorme-veille inspireren. De meer devoten van aard besteedden deze tijd dan weer aan bidden.

 

Bel Ayre maakte op basis van dit idee het programma Entre-temps. Het is een reis door een imaginaire stad tijdens de nacht. Hier en daar duiken mensen op en er wordt ingezoomd op de dingen waar ze mee bezig zijn. Maar de slaap vertroebelt de perceptie en zo ook het onderscheid tussen droom en realiteit. Een orgue de barbarie (een klein draagbaar draaiorgel) leidt de nachtelijke reizigers door de stad langs stiekeme minnaars, de biddende monniken, de eenzame schrijver, de moeder die haar kind voedt, gebroken harten, de droomverklaarder, de geniepige charlatan en de roes van brallende dronkaards voor wie de dorveille de hele nacht lang duurt.

TAURUS QUARTET

01 Dec 2017

4 OP EEN RIJ

10 € - 8 € (kortingstarief)

In 2012 vinden vier gelauwerde musici van Belgische bodem elkaar in hun wens om samen hun muzikale parcours te verrijken met het ultieme kamermuziekrepertoire. De liefde voor het prachtige repertoire, het streven naar diepgang, energie en raffinement in hun samenspel, en het samen zoeken van een eigen, unieke strijkersklank zijn de drijfveren voor het ontstaan van het Taurus Quartet.

“…een sensationeel debuut concert…”  (Musiq3, juli 2013)

” … een hoogtepunt : met diepe ontroering luisteren naar Janacek’s strijkkwartetten door Taurus Quartet!”  (La Libre Belgique, 2 juli 2013)

“…het verbluffende Taurus Quartet…”  (juni 2014, site Concertgebouw Brugge)

Programma @Argonne

Janacek, 'Intime Briefe'

Schubert, strijkkwartet nr.15 in sol groot 

Het Belgisch Landschap: Sarah Defrise & Inge Spinette

25 Jan 2017

MusikSalon @Argonne

10 € (8 € voor jongeren en werklozen)

Sarah Defrise (soprano) in duo met Inge Spinette :

MusikSalon @Argonne

Het belgisch Lied

Programma: VERASSING!!

Orpheus vertellingen: Vincent Lesage & Ensemble Querelles

18 Nov 2016

MusikSalon @Argonne

10 € (8 € voor jongeren en werklozen)

Het ensemble Querelles is een vocaal en instrumentaal collectief o.l.v. Vincent Lesage. In wisselende bezetting buigt deze groep zich in de eerste plaats over de muziek van de 17de eeuw. De naam « Querelles » kwam naar voor als een verwijzing naar de kleine meningsverschillen evenals naar de grote oorlogen die nu eenmaal eigen zijn aan de hele menselijke geschiedenis. Op deze avond met de titel « Histoires d’Orphée » zal de zang van Vincent begeleid worden door viola da gamba, theorbe en harp.

 

Het programma vertrekt vanuit de monodieën van Monteverdi, Caccini, Peri en Landi. Dit repertoire dat specifiek de mythe behandelt van de halfgod Orpheus die het gezag van Pluto op de proef stelde in de onderwereld, wordt aangevuld met flarden Brel, Trenet, folksongs en enkele grote Argentijnse klassiekers.  

 

Vincent Eugène Lesage, tenor, verleent zijn medewerking aan ensembles zoals het Choeur de Chambre de Namur, L’Arpeggiata, Akadêmia, Collegium Vocale Gent, Il Gardellino en BachPlus. Hij wordt gevraagd als solist door oratoriokoren in België, Nederland, Duitsland en Noorwegen. De tweede helft van het jaar 2016 loopt langs uiteenlopende componisten zoals Weckmann, Saint-Saëns, Beethoven, Hammerschmidt, Mendelssohn, Bach en R. Strauss.

Viola da gamba, Thomas Baeté SOLO

16 Dec 2016

MusikSalon @Argonne

10 € (8 € voor jongeren en werklozen)

Viola da gamba, Thomas Baeté SOLO : MusikSalon @Argonne
Sainte-Colombe, father & son ; Thomas Hume ; e.o.

Please reload

©Argonne 

  • Black Facebook Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon