MusikSalon

PROGRAMMA

Thomas Baeté on Solitude
23th of January 2020 - recording

In deze wat verarmde kersttijd, weet de viola da gamba een gevoelige snaar te raken. Als een zwerver trekt Thomas Baeté doorheen de wereld van Mr de Sainte-Colombe, Henry Purcell en zelfs de Franse chansonnière Barbara.. Allen, op een of andere manier begaan door de thematiek van eenzaamheid.

Sarah Defrise & Stephane Ginsburgh
24th of April 2021 -erfgoeddag

In het kader van de MusikSalons van den Argonne, brengt Sarah Defrise samen met pianist Stephane Ginsburgh een Lied-programma, met stukken van Schubert en Schumann. De rijke muzikaliteit van deze veelzijdige sopraan is een ware muzikale reistocht. Dit jaar staat ze in de StaatsOper van Berlijn, in maart in den Argonne !

"Thomas Baeté in dialoog"
30th of May 2021 

Een project van Thomas Baeté, viola da gamba, met medewerking van stemkunstenaars Edith Saint-Mard, Joe Carew, Tristan Droillard, Jonatan Alvarado, Filip Jordens, Malabika Brahma-Gültekin, Marius Peterson, Lore Binon, ea.

 

In haar bloeiperiode, de 17de eeuw, werd de gamba een 'sprekend' instrument genoemd, dat weliswaar geen woorden kan zingen, maar met haar diepmenselijk timbre en subtiele boogvoering, wel alle emoties en inflicties van de menselijke stem kan weergeven, en op die manier kan spreken tot de harten van de luisteraar. In de oude methodes wordt zingen en spreken altijd als voorbeeld voor het gambaspelen gebruikt. De gambaspeler vertelt, ontwikkelt een discours, gaat een dialoog aan met publiek en medespelers.

 

Dit kernidee wordt uitgewerkt in een serie van korte dialogen. Tien stemkunstenaars, uit zeer uiteenlopende genres, gaan ieder op hun beurt in dialoog met Thomas Baeté, die zijn gambaspel laat inspireren door de verschillende zang-en spreekstijlen, gaande van hedendaags klassiek over Indische modale muziek, Brel, Engelse folk, declamatie à la Molière, sefardisch repertoire, tango…

 

Om dit project te corona-proofen worden deze dialogen gestreamd als mini serie van tien afleveringen, in samenwerking met de publiekswerkende partner MusikSalons van den Argonne, Brussel.

©Argonne 

  • Black Facebook Icon
  • Black Google+ Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon