MusikSalon

PROGRAMMA

Thomas Baeté - Copyright Tussentijd vzw.
Filip Jordens.jpg
Lore Binon.jpg
Griet-De-Geyter.jpg
Thomas Baeté
Dialogen

Een project van Thomas Baeté, viola da gamba, met medewerking van stemkunstenaars Joe Carew, Tristan Droillard, Jonatan Alvarado, Filip Jordens, Griet de Geyter, Malabika Brahma-Gültekin, Raphaël de Cock en Lore Binon.

 

In haar bloeiperiode, de 17de eeuw, werd de gamba een 'sprekend' instrument genoemd, dat weliswaar geen woorden kan zingen, maar met haar diepmenselijk timbre en subtiele boogvoering, wel alle emoties en inflicties van de menselijke stem kan weergeven, en op die manier kan spreken tot de harten van de luisteraar. In de oude methodes wordt zingen en spreken altijd als voorbeeld voor het gambaspelen gebruikt. De gambaspeler vertelt, ontwikkelt een discours, gaat een dialoog aan met publiek en medespelers.

 

Dit kernidee wordt uitgewerkt in een serie van korte dialogen. Acht stemkunstenaars, uit zeer uiteenlopende genres, gaan ieder op hun beurt in dialoog met Thomas Baeté, die zijn gambaspel laat inspireren door de verschillende zang-en spreekstijlen, gaande van hedendaags klassiek over Indische modale muziek, Brel, Engelse folk,  Schubert, declamatie à la Molière, boventoon zang, tango…

 

Om dit project te corona-proofen worden deze dialogen gestreamd als mini serie van tien afleveringen, in samenwerking met de publiekswerkende partner MusikSalons van den Argonne, Brussel.